2013.09.02.
23:40

Írta: Puncsedlina

Vörös lencse Dal

A vörös lencse nagyszerű tulajdonsága hogy 15 perc alatt megfő, áztatni sem kell.

A Dal egyébként a nálunk ismeretes főzelék indiai megfelelője, hidegen kenyérre kenve is fincsi, és laktató.

Megmosunk, majd lecsepegtetünk 300g vörös lencsét.

Egy nagy, vagy két kisebb hagymát megpucolunk, felaprítunk. Fogunk egy lábast (min. 2,5 liter űrtartalmút), és bő olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. A lábast levesszük a tűzről, belereszelünk három gerezd fokhagymát, hozzáadunk egy púpos evőkanál szárított gyömbért, két kávéskanál kurkumát, egy kávéskanál szárított koriandert, és egy kávéskanál őrölt köményt, majd két percig tovább pirítjuk az ízkavalkádot.

Ez idő alatt pont jut időnk 2-3 paradicsomot apróra felkockázni, ami szintén a többi hozzávaló közt végzi, majd együtt pirulnak addig amíg a pari leve el nem fő és jó sűrű masszát kapunk. Ezután jöhet a lencse, ezzel is pirítjuk kicsit az egyveleget, majd felöntjük egy liter, lehetőleg langyos vagy forró vízzel, (nem tesz jót a forró lábasnak ha jéghideg vizet öntünk bele) és beledobunk két babérlevelet. Tíz perc főzési idő után hozzáadok egy púpozott kávéskanál sót, egy kávéskanál garam masala fűszerkeveréket, további öt percig főzöm, és kész is az isteni Dal. Ha szükséges, a végén sózom még.

Feltétként készíthetünk hozzá lyoni hagymát, ami annyiból áll hogy egy megpucolt hagymát karikákra vágunk, meghempergetjük lisztbe, majd két adagra osztva forró olajban kisütjük. Glutén érzékenyek használjanak hozzá rizslisztet.

Dal hozzávalói:

300g vörös lencse

1-2 fej vöröshagyma 

3 gerezd fokhagyma

őrölt gyömbér, kurkuma, koriander, kömény

garam masala fűszerkeverék

babérlevél

olaj

2-3 paradicsom

Szólj hozzá!

Címkék: vega gluténmentes laktózmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://puncsedlina.blog.hu/api/trackback/id/tr455491373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása