Az igazat megvallva csak egy kovászolt kenyeret szerettem volna sütni, de tökéletes paillasse lett belőle.
Este kivettem a kovászom a hűtőből, egy nagy tálba mertem belőle 4 evőkanálnyit. Hű kovászomnak adtam egy púpos kanál lisztet, és kb. fél dl felforralt, majd langyosra hűtött vizet, megkevertem és visszatettem aludni a hűtőbe. A 4 evőkanálnyi kovászhoz hozzáadtam 0,75 dl lisztet (fele fehér finomliszt, fele teljes kiőrlésű rozsliszt), és ugyanennyi vizet, összekevertem, és konyharuhával letakarva a szekrénybe tettem.
Másnap reggelre a kovászom szépen felbuborékosodott, hozzáadtam 3dl finomlisztet és 3dl teljes kiőrlésű rozslisztet, 2,5dl langyos vizet, 1mk. cukrot, és 4 percig dagasztottam, majd meleg helyen kelesztettem másfél órát.
Ezután hozzáadtam 1 ek. olajat, és 2 mk. sót, ismét dagasztottam 4 percig, majd további 2 órát kelesztettem.
A tésztát egy jól meglisztezett gyúródeszkára borítottam, alaposan meghintettem liszttel, majd formázni próbáltam, ami igazán nem könnyű, mert a rozsliszt miatt a tészta ragad, és túlontúl nyúlik, de elegendő liszt segítségével sikerült hosszúkás kenyérformát varázsolni belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.
A gázsütőt előmelegítettem 4-es fokozatra (205 C°), aljába egy vízzel félig töltött kis lábaskát helyeztem párásítás céljából.
Mikor a sütő elérte a kívánt hőfokot, betettem sülni a kenyeret. 10 perc múlva 3-as fokozatra (190 C°) csökkentettem a hőmérsékletet, kicsit kinyitottam a sütő ajtaját, hogy a sok vízgőz távozhasson. További 15 perc sütés, és a kenyér elkészült.