Már egy ideje izgatta a fantáziám a kovász készítése, és hogy miképpen lehet dolgozni vele. Nem késlekedtem sokat, elkészítettem, és ma megsütöttem első kovászolt rozskenyerem.
A kovász készítésének módját innen csentem. Én teljes kiőrlésű rozslisztet használtam, és az első adag liszt+víz keverékhez egy kanál mézet is kevertem, állítólag ez is jót tesz a kovásznak. A langyos víz legyen felforralt, majd langyosra visszahűtött csapvíz! A befőttes üveget egy konyharuhával fedtem le, és a konyhaszekrényben tároltam.
Az elkészült a kovász, fincsi cefre szagú lett. :)
A kenyér:
Úgy gondoltam, ha már kovász, akkor megpróbálkozom egy teljes kiőrlésű rozskenyérrel.
Hozzávalók:
2,7 dl langyos víz
1 ek. olaj
2 mk. só
400 g (6dl) teljes kiőrlésű rozsliszt
3 ek kávédarálóban ledarált lenmag (elhagyható)
az elkészült kovász 2/3 része
3 mk. cukor
A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe öntöm a megadott sorrendben, és dagasztó, kelesztő programra állítva a gépet elindítom.
Amennyiben nincs kenyérsütő gépünk, kézzel, vagy robotgéppel dolgozzuk össze a hozzávalókat egy tálban.
A tésztát minimum 8 órán át meleg helyen (vagy a kelesztő program lejárta után a kikapcsolt kenyérsütő üstjében) kelesztjük.
Számomra is nagy meglepetés volt, mennyire ragacsos ez a tészta, de ha teljes kiőrlésű rozskenyeret szeretnénk, akkor ez van.
A hosszú kelesztés után, némi fehér liszttel megszórjuk a tésztát, és lisztezett gyúródeszkára borítjuk. További liszt segítségével két hosszúkás kenyérformát formázunk, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Meleg helyen fél órát kelesztjük.
A sütőt bekapcsoljuk 190 C°-ra, a sütő aljába egy kis edénykébe vizet helyezünk (max. a feléig töltjük), így nagyon jól átsül a kenyerünk, de nem szárad ki.
Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, a kenyerek tetején 2-2 vágást ejtünk, majd betesszük sülni őket.
15 perc után 175 C°-ra csökkentem a hőmérsékletet, és további 20 percet sütöm a kenyereket.
A kenyér akkor jó, ha az alját megkopogtatva kong.
A maradék kovászhoz 2,5 dl teljes kiőrlésű rozslisztet, és 2 dl langyos vizet adok, összekeverem, konyharuhával letakarom, és fél napra a konyhaszekrénybe teszem. Ezután megint kenyeret sütök belőle, vagy kupakot tekerek rá és a hűtőbe teszem aludni. Újabb felhasználás előtt pár órával kiveszem a hűtőből, a 2/3 részét felhasználom a maradékhoz 2,5 dl teljes kiőrlésű rozslisztet, és 2 dl langyos vizet adok, összekeverem...... és így tovább.
Ha sokáig nem sütsz kenyeret, akkor azért hetente tedd azt meg hogy előveszed a kovászt, a 2/3-át kiöntöd, és a maradékhoz friss lisztet és vizet adsz.